Menu
Slider

OM azonosító: 203069
5540. Szarvas,
Vajda Péter utca 20.
Telefon: 66/514-890
Fax: 66/312-988
Email: szarvas@gyszc.hu
      info@szvki.hu

            Iskolánk, - a GYSZC Székely Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Szarvas – humán munkaközössége második alkalommal rendezte meg november 5-9. között a „Humán hetet” azzal a céllal, hogy a történelem, irodalom, magyar nyelv tárgyakat kicsit másképpen közelebb hozza diákjainkhoz. Sikerült olyan előadókat felkérnünk, akik szívügyüknek tekintik a tudományterületük népszerűsítését a fiatalok körében, így lelkesedésük hamar átragadt diákjainkra is.

 

Hétfői első előadónk Hegedűs Gabriella régész, PhD, a szolnoki Damjanich János Múzeum munkatársa volt, aki beavatott minket abba, amiről a csontok mesélnek. Miről is? Korszakokról, kultúrákról, birodalmakról, demográfiai adatokról, betegségekről, háborús időszakokról. 

Megtudtuk, hogy a temetkezések kultúra specifikusak, minden kultúrában egyedi jelleget öltenek. A síremlékek mesélnek a szokásokról, hétköznapokról, életmódról. Nagyon érdekesek voltak a váci múmiákról bemutatott diák, láthattuk a 265 természetes úton mumifikálódott emberi maradványok legépebb darabjait. A „csontos témák” egyik legnépszerűbb témaköre a torzított koponyák kérdésköre. A Kárpát-medencében ez a Kr. u. 5-6. századra tehető, vélhetően divatból végezték el a beavatkozást már rögtön születés után, és ez nem járt hátrányos élettani következményekkel.

Egy igazi hungarikummal, a trepanált koponyákkal, azaz az „agyafúrt” magyarokkal is megismerkedtünk. Ez a koponyalékelés pontos anatómiai ismereteket követelt, hiszen sem az agyhártyát, sem az agyat nem sértették meg. A gyógyulási arány kiugróan magas volt, az orvostudomány a XX. sz. közepéig nem tudta megközelíteni a honfoglaló magyarok eredményét. És miért végeztek koponyalékelést? Pontosan nem tudjuk: lehetett bizonyos betegségeknél a gyógyulás része, de lehetett egyfajta beavatás is, vagy valamilyen sámáni rituálé része, vagy lelki megerősítés.

Hegedűs Gabriella előadása osztatlan elismerést váltott ki hallgatóságában.

Köszönjük!

            Kedden az iskola legjobb helyesíróját kerestük. 25-en vállalták a megmérettetést, hogy egy nehéz Tamási Áronról szóló szöveggel megbirkóznak. Az eredményhirdetésre egy későbbi időpontban kerül sor.

Szerdán ismét a történelemé volt a főszerep. Mátyás év van, a téma adta magát: Stafira Árpád történelemtanár „Mátyás, az igazságos?” címmel mutatta be egyik legismertebb királyunk életútját, uralkodását. Rendkívül élvezetes, a diákok stílusához közelálló előadásmóddal, diákkal színesített, alaposan felkészült előadásából mindenki megválaszolhatta magának a címben feltett kérdést. Arra biztatta hallgatóságát, hogy próbálják beleélni magukat az adott szituációkba, így nem lesz nehéz megérteni, hogy a történelmet is emberek „csinálják”.

            Csütörtöki előadónkat, Bíró Gyula mestertanárt „visszatapsoltuk”, hiszen a tavalyi Humán hetünkön olyan élvezetes előadást tartott az olvasás gyönyörűségéről, hogy már akkor eldöntöttük, „folytatása következik”. Idén az írás gyönyörűségébe avatott be minket. Egyesek szerint költővé válni lehetetlen, annak születni kell”, míg egy más felfogás szerint „a vers nem születik, hanem csinálják”. Megismerkedtünk a haiku világával is, a 3 soros, 17 szótagú, 5-7-5 szótagban írott versekkel, sőt megpróbálhattunk mi magunk is verset írni. Természetesen a könyvajánló sem maradt el; Az apám kakasa és Szilágyi Örzsébet e-mailjét megírta című kötetek kivívták a diákjaink érdeklődését.

            A péntek megint „töris” nap volt, ugyanis Pintér István történész, ezredes az I. világháború sajátosságait mutatta be. Előadásában részletesen bemutatta a szarajevói merénylet körülményeit, a haditerveket, az erőviszonyokat, a háború új fegyvereit és a felelősség kérdését. Előadását eredeti dokumentumok színesítették.

            Úgy gondolom, a Humán hét idén is elérte célját, ismereteink bővültek, és egyre több diákhoz kerül közelebb a történelem, a magyar nyelv és irodalom szépsége, sokszínűsége. Most már biztos, hogy hagyományt teremtettünk, hiszen már a jövő évi témákon és előadásokon gondolkodunk.

            Köszönjük a Székely Mihály Szakképzésért Alapítvány és Babák Mihály polgármester úr támogatását, mellyel nagymértékben hozzájárultak a humán hét színvonalas megrendezéséhez!

 

    Tóthné Lipták Erzsébet a humán munkaközösség vezetője

MENŰ

Menu

Továbbtanulási lehetőségek

Online olvasóik:

Oldalainkat 61 vendég és 0 tag böngészi

001363931
Ma
Tegnap
Héten
Hónapban
Összesen
1350
1687
3037
33718
1363931
Your IP: 34.204.0.181
2019-05-21 19:01

Érettségi és szakmai vizsga 2019. május-június

Statisztika

Látogatók
232
Cikkek
263
Cikkmegtekintések találatai
421001

Go to top

Copyright © 2011 GySzC Székely Mihály Szakképző Iskolája és Kollégiuma
Cím: 5540 Szarvas, Vajda Péter u. 20. Telefon: 66/514-890 Fax: 66/312-988