2019. április 11-én került megrendezésre 23. alkalommal a TIT Jurányi Lajos Egyesülete által meghirdetett Alföldi Országos Számítástechnika Verseny, ahol intézményünk (Gyulai SZC Székely Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma) informatika ágazatba járó tanulója is indult.

A megmérettetés két fordulóból állt: az 1. fordulót az iskolákban kellett megszervezni (online teszt), ahol a tanulóknak 45 perc alatt 110 kérdésre kellett helyesen válaszolniuk. Ez igen nehéz feladat, hiszen egy perc alatt több, mint két kérdést kell elolvasniuk, megérteniük és a lehetőségek közül kiválasztani az általuk helyesnek vélt megoldást.

A 111 kérdés összesen 1320 pontot ért, amiből Valyuch Tamás 10. C osztályos tanuló
817 pontot ért el, ezzel pedig a 16. helyet szerezte meg. Az országos döntőbe a legjobb
12 diákot hívták be a nevezők közül. Tamás – ha csak egy „hajszállal” is – így nem kapott lehetőséget arra, hogy a döntőben is részt vegyen.

A felkészülés során számos korábbi versenyfeladatot és mintapéldát oldottunk meg a siker érdekében. Úgy vélem, hogy ez a 16. helyezés megerősíti, nem pedig eltántorítja abban, hogy jó pályát választott magának, és a jövőben továbbra is kedvet érez majd ahhoz, hogy ilyen jellegű szakmai megmérettetésen részt vegyen. Az biztos, hogy szaktanáraként maximálisan támogatni fogom ebben.

Ezúton köszönjük az iskola vezetésének és rendszergazdájának, hogy biztosította a megfelelő eszközöket, helyszínt és a felügyeletet a versenyző számára.

Tamás eredményéhez szívből gratulálunk, további sok sikert és pozitív élményt kívánunk informatikai pályafutása során.

Sinka Attila felkészítő tanár