Október elsején és másodikán végzős általános és középiskolás diákok, valamint karrierváltásra készülő felnőttek vehettek részt a megye legnagyobb pályaválasztással kapcsolatos kiállításán, a CsabaParkban.

Ahogy évek óta mindig, intézményünk (GySZC Székely Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma) most is jelen volt a Békés Megyei Kormányhivatal által szervezett rendezvényen, hogy személyesen találkozhassunk a vásárt felkeresőkkel, bemutathassuk számukra, mit jelent, milyen előnyökkel jár a szakképzésben tanulni. Nem véletlen, hogy „díszletként” az alábbi szófelhőt tettük ki:

Beszélgettünk az érdeklődőkkel, felhívtuk a figyelmet arra, hogy minden fiatal számára létezik a képességeihez legjobban illeszkedő pálya, aminek az eléréshez a szakmai képzés valós alternatíva, jó döntés. Nem mindenki esetében a gimnáziumi továbbtanulás a sikerkritérium. Mindenkinek meg kell találni azt az iskolatípust, ami kvalitásának leginkább megfelelő, különben kudarcok sora éri. Több végzős gimnazista is megfordult a standunknál, akik az érettségi vizsga letétele után nem felsőoktatási intézményben kívánnak továbbtanulni – részben a jelentkezési feltételek megszigorítása miatt –, hanem kétéves szakképzésben szeretnének majd részt venni.

Nem titok, hogy a szakképzés rendszere a 2020/2021-es tanévtől kezdődően ismét megváltozik. Erre is felhívtuk a standunkat felkeresők figyelmét, mint ahogy hangsúlyoztuk azt is, hogy a továbbtanulást illetően a bizonytalanságot gyakran a nem megfelelő tájékozottság hiánya okozza szülők és tanulók körében egyaránt. Ezért is bíztattunk mindenkit, hogy
2019. november 13-án vagy december 14-én vegyenek részt nyílt napunkon
, ahol első kézből értesülhetnek a változásokról, valamint betekintést nyerhetnek iskolánk mindennapjaiba, megismerkedhetnek képzési kínálatunkkal.

Bízunk benne, hogy idén is sokan választják majd iskolánkat hosszú távú tanulási céljaik megvalósításához, nem riadnak meg a változástól, hanem lehetőséget látnak benne, hiszen:

„Minden állandó változásban van. Változunk, ahogy idősödünk, és változások vannak környezetünkben is.  Nincs semmi félelmetes ezekben a változásokban.
A rugalmas gondolkodás elfogadja a változást,
és nem ragaszkodik a múlthoz. Ahelyett, hogy siratná a változást, új szépséget és
reményt talál benne.”

Szeretettel várunk minden pályaválasztás előtt álló 8. osztályos diákot és érdeklődő végzős gimnazistát, szüleiket nyílt napjainkon. Ismerjék meg a szakképzésben rejlő lehetőségeket!

Harmati Annamária igazgatóhelyettes