Iskolánk, a GYSZC Székely Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 2019. november 11-15.között rendezte meg immár harmadik alkalommal a humán hetet.  

Az időpont megválasztásánál sok szempont segített, november 11-én írták alá az I. világháború befejezését jelentő dokumentumokat, november 13-a a magyar nyelv napja, hiszen 1844-ben ezen a napon lett hivatalos államnyelv a magyar. A hét közepén, szerdán nyílt napot is rendeztünk iskolánkban az általános iskolások számára.

A hét célja elsősorban az volt, hogy a humán tudományokat közelebb hozzuk a diákokhoz, egy-egy témát érdekesebbé tegyünk számukra és nem utolsó sorban segítsük diákjaink érettségi felkészülését. Előadásaink helyszíne iskolánk könyvtára volt, ahol egy-egy előadás alkalmával 100-nál is több diák hallgatta az előadókat.

Az előadások sorát Novodomszky Éva televíziós műsorvezető nyitotta, aki „Tömegkommunikáljunk! „címmel tartott előadást a helyes kommunikáció fontosságáról és a média kulisszatitkairól.  Érdekes történeteket hallhattak a diákok a televízió kezdeti korszakából, amikor még idegen volt az emberek számára, hogy valaki egy „dobozból” figyeli őket. Majd személyes példákkal mutatta be Éva, hogy az interneten mennyire félreérthetően, sőt sokszor bántó módon kommunikálnak az emberek egymással az arctalanság mögé bújva.

Ezen a napon délután kerestük az iskola legjobb helyesíróját. A versenyen 27 diák méretette meg magát a 9-től 12. évfolyamig szakközépiskolás és szakgimnazista egyaránt. A diktált szöveg történelmi témájú volt, amiben a tulajdonnevek helyesírása okozhatott fejtörést a tanulóknak.  A verseny eredményét a csütörtöki napon hirdettük ki. Első helyezést Uhljár Tímea 12.-es tanuló ért el, aki a tavalyi év győztese is volt, így megvédte címét. Második helyen Csik Krisztina szintén 12. osztályos tanuló, harmadik helyen pedig Karai Tímea 10. osztályos tanuló végzett. Gratulálunk nekik!

Kedd a történelem jegyében telt. Stafira Árpád történelem tanártól betekintést nyerhettünk II.Rákóczi Ferenc viszontagságos életébe, és az akkori kor történelmi viszonyaiba.  Az előadás címe is tükrözte a fejedelem nagyságát, „Hazánk szentje, szabadságharc vezére” címmel a Rákóczi évhez kapcsolódó előadás bemutatta az államférfi emberi oldalát és ezzel közelebb került a hallgatóság szívéhez.

Szerdán az irodalom érettségi egyik témaköréhez kapcsolódva a színházé, a színjátszásé lett a főszerep. Varga Viktor főrendező volt a vendégünk és „COOLisszatitkok” címmel tartott előadást a diákoknak a színház világáról, az előadások hátteréről. Érdekes gyakorlatokkal vonta be a tanulókat az előadásba, hogyan tudjanak jobban koncentrálni órán, hogyan próbálják memorizálni a sok tananyagot, hogy az meg is maradjon, mire dolgozatra kerül a sor. A diákok nagyon élvezték az előadást és lelkesen követték a rendezői utasításokat.

Csütörtökön iskolánk volt tanára, Tóthné Lipták Erzsébet tartott előadást „A történelem fekete doboza – Báthori Erzsébet, a csejtei várúrnő” címmel. Ez a téma nagyon felkeltette a diákok érdeklődését. Ahogy tanárnő is elmondta, nagy fejtörést okozott neki a témaválasztás, mert olyan érdekességet akart hozni, ami közel áll a tanulókhoz, és rájött, hogy a titkokat, a rejtélyeket, a vámpíros történeteket részesítik előnyben a mai fiatalok. Ezért egy ellentmondásos nő életét, és a körülötte kialakult legendát szerette volna felleplezni. Bár, ahogy megtudtuk, ez nem is könnyű feladat, mert nincs két egyforma vélemény a szakirodalomban sem Báthori Erzsébet „vérszívó” történetéről, így nehéz eldönteni mit is higgyen a hallgató.  De az előadás végére kaptunk egy képet, amiből kiderült, hogy a főúri hölgy koncepciós per áldozata volt.

A pedagógusok és a diákok egyöntetű véleménye az volt, hogy szükség van az ilyen előadásokra, a tematikus hétre, mert segíti az oktatás folyamatát, érdekessé teszi a még kevésbé érdekesnek tűnő korszakokat, személyeket is. Biztosak vagyunk benne, hogy jövőre folytatjuk!

A humán munkaközösség rendezvénysorozatát kiemelten támogatta a Székely Mihály Szakképzésért Alapítvány, amiért nagyon hálásak vagyunk és köszönjük.

Bartolákné Szabó Éva munkaközösség-vezető