1848. március 15. üzenete kettős a kései utókor számára: egyrészt a polgári Magyarország alapjait rakják le azok a törvények, melyek a forradalom segítségével április 11-én szentesítésre kerülnek, s ez a tény óriási jelentőségű hazánk újkori modernizációja, gazdasági és társadalmi fejlődése szempontjából.

Másrészt erre a napra, mint a magyar szabadság újjászületésének szimbólumára emlékezünk. Újjászületés, hiszen a hajdanvolt állami önállóság, s nagyság a mohácsi csatatéren hosszú időre elbukott, ám a pesti vértelen forradalom forgatagában újjászületni látszott.

Iskolánk idei megemlékező műsora ezen gondolatok jegyében fogant, az előadás megálmodói a magyar szabadság eszméjét állították a középpontba.

Rendhagyó volt ez a műsor több szempontból is. Petőfi, Ady versei, prózai szövegei mellett az élőzene is az előadás fontos, központi eleme lett, s a zene és szöveg együtt különleges értéket teremtett.

De rendhagyó volt az idei előadás abból a szempontból is, hogy a rendkívüli helyzet miatt eltekintettünk az élő előadástól, s az ünnepi megemlékezés kizárólag a szereplők részvételével került rögzítésre a KÖRÖS TV jóvoltából, melyet ezúton is köszönünk.

A műsort az iskola tanulói a tantermekben felvételről tekintették meg.

Fülöp Csaba szaktanár