Május 11-én elkezdődnek a szakmai vizsgák a Székelyben.

Az elmúlt tanév a járványügyi helyzet alakulása miatt szinte teljes egészében online formában zajlott. Ennek a kihívásnak eleget téve készítettük tanulóinkat a szakmai vizsgákra. Felelősségteljes munkát jelentett ez az időszak az iskola vezetésének, tanulónak, oktatóknak és nem utolsó sorban a szülőknek is.

Ezen a héten kezdődnek az írásbeli vizsgák. Idén intézményünkben 88 végzős tanuló tesz szakképesítő vizsgát: asztalos, cukrász, eladó, fodrász, informatikai rendszerüzemeltető, irodai titkár, kereskedő, kőműves, pincér, szakács, szociális gondozó és ápoló és vendéglátásszervező szakmában. A szóbeli vizsgák ebben a vizsgaidőszakban is elmaradnak csak úgy, mint tavaly. A forgatókönyvek is hasonlóak lesznek az előző év vizsgaidőszakához, hiszen akkor is az innovációért és technológiáért felelős miniszter által kiadott egyedi miniszteri határozat alapján szerveztük a vizsgákat.
Az írásbelik után a folytatásban a gyakorlaté lesz a főszerep, ahol megmutathatják a vizsgázók, hogy rendelkeznek a szakmájukhoz nélkülözhetetlen kompetenciákkal.

A gyakorlati vizsgákra iskolánk tanműhelyeiben kerül sor, ahol az adott területen sokféle feladatot végeznek el tanulóink, mint például: gépkezelés, famegmunkálás, ügyviteli, termelési és értékesítési feladat, cukrászati termékkészítés, áruforgalommal kapcsolatos kereskedelmi feladat, frizurakészítés, hajvágás, borotválás, napi ápolási-gondozási feladat, falazási, vakolási, betonozási, szigetelési és térburkolási munkák, hálózatok, operációs rendszerek konfigurálása, komplex hálózati szolgáltatási környezet kiépítése, szakmai rendezvény alapdokumentumának elkészítése, ételkészítés, menü összeállítás és felszolgálás stb.

A vizsgák alacsony létszámú csoportokban, a járványügyi előírások maximális betartásával kerülnek lebonyolításra.
A szakképesítés megszerzése után a tanulás nem mindenki számára ér véget. Iskolánkban lehetőség van második szakmát tanulni, érettségit szerezni, aki pedig dolgozik, az a felnőttképzésbe is bekapcsolódhat. 
Sok sikert kívánunk mindenkinek!

Fekécs Magdolna munkaközösség-vezető