Kedves Diákjaim!

Emlékeztek? – három évvel ezelőtt nagy lelkesedéssel és érdeklődéssel ültetek az első osztályfőnöki órán, akkor még mindenki pincér tanuló volt. A második évtől kerültek hozzánk az eladók, akik hamar beilleszkedtek a közösségünkbe. Az első másfél évben hetente kétszer találkoztunk, mert fele időben gyakorlaton voltatok. A második másfél évben még kevesebbet találkoztunk a Covid vírus okozta járvány és ebből adódó távoktatás miatt. Így elmondható, hogy ez egy „rendkívüli osztály volt, rendkívüli időben és rendkívüli helyzetben”.

Gyorsan elszaladt a három év. Túl vagytok életetek első nagyobb megmérettetésén, a szakmai vizsgán. Megszereztetek egy szakképzettséget, amivel már munkát is vállalhattok.

Sokat gondolkodtam, hogy mit mondhatnék nektek útravalóul, amit jó tanácsként magatokkal vihettek. Arra biztatlak benneteket, hogy maradjatok még az iskolában, érettségizzetek le vagy szerezzetek egy újabb szakmai végzettséget. Ezzel a világ még jobban kinyílik számotokra, mehettek egyetemre és diplomát szerezhettek. A több szakmával rendelkezők jobb eséllyel versenyezhetnek a munkaerő-piacon. Aki pedig fejleszti nyelvtudását és jól beszél angolul vagy németül, az megfelelő munkát találhat külföldön is. Ennek eredményeként megismeri egy másik nép kultúráját, elmélyíti mind nyelv, mind szakmai tudását, ami hasznos lesz a későbbiekben számára.

            Ne feledjétek: az iskola kapuja minden végzett diákunk előtt nyitva áll. Időnként keressetek meg bennünket és számoljatok be arról, hogy hogyan boldogultok az életben. Ha éppen tanácsra lenne szükségetek, akkor is fordulhattok hozzánk bizalommal.

            Akik szeptemberben visszajönnek hozzánk, azoknak jó pihenést, akik dolgozni fognak, azoknak jó munkát, sok sikert és boldog életet kívánok!

Végezetül – megszívlelendő – fogadjátok szeretettel Vörösmarty Mihály gondolatait:

„Szólj, gondolj, tégy jót,

s minden szó, gondolat és tett

Tiszta tükörként fog visszamosolyogni rád”

                                 

                                                                                                   Farkasné Tóth Zsuzsanna osztályfőnök