Az idei évben nyáron volt szerencsém részt venni az Erasmus tanári programban, aminek keretén belül Olaszországba jutottam el, azon belül is a Toscán vidékre, ami számomra bakancslistás volt eddigi életem során.

Egy hetet tölthettem a csodálatos Firenze városában 2021. augusztus 2-7-ig, ahol nemcsak a városban gyönyörködhettem, hanem egy kiváló tanfolyamon is részt vehettem Soft készségek erős tanároknak címmel.

Amikor eldöntöttem, hogy részt veszek a programban, akkor az elsődleges célom az volt, hogy valami nagyon hasznos dolgot tanuljak egy gyönyörű országban, ahol új élményeket gyűjthetek és új emberekkel ismerkedhetek meg és szakmai tudásomat is gazdagíthatom. Sajnos nem bízom teljes mértékben az angol tudásomban, ezért próbáltam magyar nyelvű tanfolyamot választani, ami sikerült és nem bántam meg. Fantasztikus előadónk volt Matei Lidia személyében, aki Kolozsvárról érkezett Firenzébe. Ezen a tanfolyamon nemcsak iskolában alkalmazható módszereket ismertem meg, hanem önmagamról is többet megtudtam, több alkalommal kiléptem a komfort zónámból egy-egy feladat kapcsán.

Tökéletesen felépített hét volt, az első napon motivációs gyakorlatok voltak önismerettel vegyítve, megtudhattuk milyen személyiségtípusba tartozunk. A második napon (számomra talán a leghasznosabb) stresszkezelést és hatékony kommunikációt tanultunk különböző gyakorlatokon, szituációs játékokon keresztül. A következő napon a vállalkozói szellem került előtérbe, majd csütörtökön a vezetői képességeinket próbáltuk a felszínre hozni. Majd zárásként a csapatmunka és a problémamegoldó képesség volt a téma.

A tanfolyam mellett azért maradt idő kultúrára és gasztronómiai élményekre is. Ámulatba ejtő a város építészete, mindenhol jelen van a történelem, az irodalom. Az utazó mindet látni akar, de nem lehet egy hét alatt, ide vissza kell majd térni többször…

Sok helyet megnéztem, pl. Dante múzeum, Boboli kert, Uffizi képtár, majd közös kirándulás keretén belül a Toscán vidéket is bejárhattuk. Pisa, Sienna és San Gimignano lenyűgöző látványt nyújtott.

Nagyon sok élménnyel tértem haza és hálás vagyok a programnak és a szervezőknek, hogy lehetőségem volt erre a csodálatos utazásra.

  Bartolákné Szabó Éva