A Székely Mihály Szakképzésért Alapítvány szervezésében egy tanulmányi kiránduláson vehettünk részt 2021. 11. 04-én, melynek úticélja Kiskunhalas és Kiskőrös volt. Reggel nyolckor indultunk és negyed tizenegy körül értünk oda az első állomásra, ami a Kiskunhalasi Csipkemúzeum volt. 

Egy kedves tárlatvezető hölgy ismertette a múzeumról a legfontosabb tudnivalókat a kezdetektől napjainkig, majd szabadon fedezhettük fel a különböző kiállításokat a termekben, illetve megnézhettük a csipkekészítés első fázisát, a kontúrozást. A múzeum után szabadprogramra volt lehetőségünk. Sétálhattunk a múzeum parkjában, valamint a városban is. Az alapítvány megajándékozott minket süteménnyel, valamint választható csipkét ábrázoló szuvenírrel.

Negyed kettő körül indultunk el Kiskőrösre, ahol lehetőségünk volt megtekinteni a Petőfi Szülőházat és Emlékmúzeumot. Kívülről egy egyszerű, régi parasztház tárult elénk, kisebb helyiségekkel, amelyek régi bútorokkal, ereklyékkel voltak berendezve. A szoba a költő születésekor látható állapotot jelenítette meg. Közelebbről is megismerhettük a költő életét, munkásságát, eszméit. Megtudtunk olyan új és érdekes információkat a családjáról, melyeket eddig még nem hallottunk. Ezeknek az új ismereteknek hasznát tudjuk venni később, az érettségi során is. A szülőház melletti épületben pedig egy néprajzi látványtárat mutattak be nekünk, melynek során új ismeretekkel gazdagodtunk a régi népviseletekkel kapcsolatban. A múzeum után szabadprogram következett. Gyönyörködhettünk a város szép házaiban és épületeiben. A program zárásaként pedig meglátogattuk a Petőfi Korzó Kávéházat, majd elindultunk hazafelé. Az út során meghallgattuk Závoda Boglárka 12. E osztályos tanulót, aki összegyűjtött egy pár érdekességet Petőfi Sándor életéről. A nap végén sok új élménnyel és hasznos ismeretekkel tértünk haza.

A szakmai kirándulás a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. Nemzeti Együttműködési Alap NEAO-KP-1/2021 pályázat keretein belül valósult meg.

Köszönjük a Székely Mihály Szakképzésért Alapítványnak és Kohut Andrásnénak, a kuratórium elnökének, hogy megvalósította és lehetővé tette számunkra ezt a kirándulást!

Dobsi Natasa és Korponai Karina 12. E osztályos tanulók