Ismét elmondhatjuk: nemcsak az iskola, hanem az Alapítvány is nyertes!

 A Székely Mihály Szakképzésért Alapítvány folyamatosan figyelemmel kíséri iskolánk a „Székely” életét. Arra törekszik, hogy megragadjon minden alkalmat a Székely Mihály Szakképző Iskolába és Kollégiumba járó diákok támogatására, az iskola népszerűsítésére.

Sok erőfeszítést tesz azért, hogy pályázati programokkal anyagilag is hozzájáruljon a diákok tanulásához, tapasztalatszerzéséhez, nyelvtanulásához.

2015 után, 2016-ban is nyertes lett az Alapítvány által benyújtott Erasmus+ pályázat, 8 tanuló – 4 vendéglős, 1 pincér, 1 szakács, 2 kereskedő – jelenleg 4 hetes külföldi szakmai gyakorlatát töltheti Portugáliában – Barcelosban. Ez a mediterrán település, mely az óceán közelében található gyönyörű város, turisztikai vonzerő. A kellemes időjárás, az emberek kedvessége (igaz kevesebben beszélik az angolt), a mediterrán kultúra a munka mellett lehetőséget ad kikapcsolódásra is az egész térségben.

Az Alapítvány 14.348 euró pályázati támogatást nyújt a kiutazó diákoknak, remélve a későbbi hasznosulását.

Köszönjük Kohut Andrásné kuratórium elnökének, Szakácsné Szűcs Marianna kuratóriumi tikárnak, Balczó Judit tanárnőnek, hogy sikeres pályázatot írtak és a kiutazást megszervezték számunkra. Hazaérkezésünk után beszámolunk a részletekről.

 Bencsik Miska 13.D, Németh Erik 13.D, Varga Tamás Benjámin 11.I, Gunda Dávid 11.I, Kovács Mónika 14.D, Czeglédi Tímea 14.D, Nemes Evelin 14.D, Fodor Erika 14.D


Portugáliában a „székelyes diákok”

A Székely Mihály  Szakképzésért  Alapítvány  kihasználva  előző évi kapcsolatait, ismét benyújtotta  az  Erasmus+ mobilitási pályázatát  bízva abban, hogy a Székely Mihály Szakképző iskola diákjait és pedagógusait  támogatni tudja a külföldi gyakorlat és tapasztalatszerzés lehetőségével.  

Az  öröm  bekövetkezett, hiszen az alapítvány  nyertes pályázata  jóvoltából  ismét  8 diák és egy kísérő pedagógus utazhatott Portugáliába - Barcelos  városába  az idegen nyelv gyakorlása és újabb szakmai fogások elsajátítása érdekében.  A Tempus Közalapítvány  döntése alapján  elnyert  támogatás összege  - 14348 euró- teljes egészében fedezte a négy hetes külföldi gyakorlat kiadásait. A projekt címe, témája minden utazót arra ösztönzött,  hogy  idegen nyelvi kompetenciáit fejlessze,  új szakmai fogásokat, technológiákat, alapanyagokat ismerjen meg a   kereskedelmi  és vendéglátó egységekben.   „Az  idegen nyelvi kompetenciák fejlesztése a vevők és vendégek irányába” címmel indultak útnak a diákok. A szakmai gyakorlat nagy kihívás volt mindenki számára, hiszen az angol nyelv nehézségei mellett a portugál nyelv alapjaival is meg kellett birkózniuk, mert   a városban sokan nem beszélik  az angolt nyelvet.  Így  ténylegesen   a pályázat címe, témája kiemelt jelentőséggel bírt. A vendéglátás és kereskedelem  ágazatok szakképesítéseinél az emberekkel való kommunikáció  és a szakmai feladatok ellátása elválaszthatatlan. Nagyon fontos,  hogy a kettő együtt egy  egységet alkosson.    Mindezt a  színvonalas gyakorlati helyek  lehetővé tették, újszerű munkafolyamatokat is elláthattak, kommunikálhattak angol és persze portugál nyelven is.   A fiúk a kereskedelmi egységben nem csak kiszolgáltak, a játékokat és  kisebb háztartási eszközöket össze is kellett szerelniük, kiszállítani a vevőknek, helyben beállítani.  Egy tanulónak hazánkban sem könnyű ezt a feladatot ellátni, nem hogy idegen városban, idegen nyelven. A vendéglátó helyeken érdekesség volt a mediterrán konyha, a tenger gyümölcseinek feldolgozása, melyekkel  térségünkben  a kisebb konyhákon  nem találkoztak még.  A kulturális programok lenyűgözték a fiatalokat. Az óceán látványa életre szóló élményt nyújtott.  Ráléphettek a   zarándok útra is, mely Santiago de Compostela- ba vezet. Megtekinthették Portugália megalapításának városát-Guimarase-t,  a közel háromszáz katolikus templommal ékeskedő Braga városát, és természetesen a világörökség részét képező  Porto-t  a híres bormúzeumával. Nagyon gyorsan eltelt az élményekkel teli  négy hetes  szakmai gyakorlat a diákok számára, fájó szívvel búcsúztak új barátaiktól, gyakorlati helyeiktől, akik  szerették volna, hogy ott maradjanak náluk  dolgozni .  Emlékül a” barcelosi kakasok”a diákok által   ismét Szarvasra érkezhettek, így városunkban is  megismerhetik az emberek a  „kakas legendát”, mely  nem csak Barcelos, hanem szinte egész Portugália jelképévé vált.

Kohut Andrásné Székely Mihály Szakképzésért Alapítvány kuratóriumának elnöke