A szarvasi GYSZC Székely Mihály Szakképző Iskolája és Kollégiuma idén is sikeresen pályázott a Tempus Közalapítvány által meghirdetett Erasmus+ Mobilitási programra.

Az utazás 2017. március 06. és április 02. között valósult meg Németországba, Chemnitz városába, mely időtartam alatt 4 hetes szakmai gyakorlaton vettek részt diákjaink. Az idei évben 6 szakács, 3 vendéglátás-szervező, 2 fodrász és 1 pincér tanulónak adatott meg a lehetőség, hogy az iskolában megszerzett elméleti és gyakorlati tudásukat külföldi szakmai gyakorlat által bővítsék.

A kimerítő utazást követően estére megérkeztünk Chemnitzbe, ahol a partnerintézmény koordinátora várt bennünket. Ő kísért el minket abba a gyönyörű belvárosi szállodába, ami az elkövetkező négy hétben az otthonunként szolgált. Mindenki szemében lehetett látni mind az örömet, mind a kíváncsiságot és egy kicsit a bizonytalanságot is. Hamar megbarátkoztunk új otthonunkkal és a kipakolást követően elindultunk, hogy felderítsük magunknak a várost. Az első benyomások nagyon jók voltak: egy nyüzsgő nagyváros telis tele élettel és lüktetéssel. Ez mindenki számára új volt, de mégis nagyon izgalmas.

Az első napon a fogadó intézmény került bemutatásra, illetve az elkövetkező négy hét feladatait és programjait határoztuk meg, továbbá ismertették velünk a gyakorlati helyünket és munkarendünket, valamint az elvárt viselkedési normákat is. A díszebéd elfogyasztása után a nap második felében Chemnitz város nevezetességeit ismerhettük meg és tájékoztatást kaptunk a közösségi közlekedésről. Első látásra nem volt egyszerű feladat egy közel negyedmilliós városban a számos busz és villamosjárat között eligazodni, de néhány nap után már ez is rutinszerűen ment.

A második napot mindenki kíváncsian várta, hiszen megismerhettük külső gyakorlati helyünket, munkatársainkat és leendő főnökeinket. Azt hiszem mindenki szívéről nagy kő esett le, hiszen nagyon barátságos volt a fogadtatás és a kezdeti kételyek hamar szertefoszlottak. Az elkövetkező három és fél hét gyakorlat nagyon hamar eltelt, ahol mindenki jelentős szakmai előrelépéseket tett, nem beszélve a nyelvi fejlődésről. A szakács tanulók a hagyományos ételkészítési eljárások mellett új technológiákkal is közelebbről megismerkedhettek, ilyenek voltak a szuvidálás és a konfitálás. Ezek a technológiák a megszokottól eltérő ételkészítési lehetőségeket teremtenek, nem beszélve arról, hogy ezek a lehetőségek az egészséges étkezési szabályoknak is jobban megfelelnek. Habár néhányan nehezen tudtuk a német konyha ízvilágát megszokni, nem fér kétség ahhoz, hogy rendkívül változatos, emellett ízekben és illatokban gazdag. A főétkezéseknél nagyon sok zöldséget fogyasztanak, mint nyers, mint párolt formában. Azért az idő előrehaladtával egyre jobban hiányoztak a hagyományos magyar ízek - talán ezeket hiányoltuk a leginkább. Ha már a német konyháról beszélünk, meg kell említenünk a világhírű ízes és zamatos sört is. Az egyik tanulónk (Csabai Norbert) ugyanis a közel másfélezer német sörfőzde egyikének konyhájában töltötte gyakorlatát. A tulajdonos – nem kis örömünkre meghívta az egész csapatot, hogy betekintést nyerhessünk a tradicionális német sörfőzés rejtelmeibe.

A fodrász tanulóink egy rendkívül színvonalas és modern szalonban tölthették gyakorlati idejüket, ahol bepillantást nyertek a vendégek kulturált fogadásába és aktívan részt vettek a szolgáltatások teljesítésében. Nagyon elégedettek voltak a lányok igyekezetével és teljesítményével.

A négyhetes szakmai gyakorlat elsősorban a munkáról és a tanulásról szólt, de a  hétvégi kirándulások alkalmával a  környék látnivalóival is megismerkedhettünk. Elsőként a freibergi Terra Mineralia egyedülálló ásványgyűjteményét tekinthettük meg, majd Zwickauba látogattunk az Audi és a Trabant szülővárosába, ahol is gazdag múzeumi gyűjteménnyel állítanak emléket ezeknek a gyáraknak. Eljutottunk Drezdába is, de talán a legemlékezetesebb kirándulást a varázslatos Lipcsébe tettük, ”szászország” legnagyobb városába. Goethe, aki szintén itt folytatta tanulmányait, egyenesen a Kis Párizsnak nevezte a várost. A legnagyobb szerencsénkre a lipcsei Tamás templom világhíres kórusának próbájába is belehallgathattunk.

Szakmailag kiválóan felkészült szakemberek segítették diákjaink munkáját, de mi is felkészülten érkeztünk. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy több tanulónknak állást ajánlottak, miután megkapják a szakképesítő bizonyítványukat.

Köszönjük igazgató asszonynak és felkészítő tanárainknak, hogy lehetővé tették számunkra egy a felejthetetlen négy hetet.

Frcska Zoltán programkoordinátor és a programban részt vevő diákok