Erasmus+ 2018

Közlekedés Máltán

Máltán csak háromféle jármű jelenti a tömegközlekedést: légi- és vízijárművek, és a busz. Nekem már sikerült mind a hármat kipróbálnom. A Máltára érkező turisták 90%-a repülővel érkezik a szigetországba. Mi is így jöttünk. Nagyon tetszett a kilátás, az érzés, az élmény.

A máltai közlekedés sokban eltér a magyarországitól. Elsősorban abban, hogy baloldalas közlekedés van. Nagyon furcsa, amikor át akarunk kelni az úton, előbb nem jobbra kell nézni, hanem balra. Nagyon kevés a felfestett zebra, nincsenek külön parkolók, sőt szinte járda sincs, vagy csak az útra van felfestve. Az emberek csak megállnak az úton, és a kétirányú utcából lesz egy szűk, egysávos utcácska. A közlekedési dugók nem 5 percig tartanak, hanem akár egy órán át is, és több 10 kilométeres is lehet. Ha elkezd esni az eső, akkor a víz az utcákon, utakon hömpölyög, és a kocsik meg a buszok azon át gázolnak, vagy elakadnak.

Kék Lagúna

Szeretjük nagyon a szakmánkat, a máltai gyakorlatot, de leginkább a közös kirándulásokat. Heti öt napot dolgozunk és utána két szabadnapunk van. Nem könnyen, de sikerült elérni, hogy mindenki ugyanakkor kapja a szabadnapját. 

Első közös kirándulásunk, tanáraink nélkül, Comino szigetére, a Kék Lagúnához vezetett. Mikor Gozóra mentünk komppal, akkor már láthattuk messziről a Kék Lagúnát. Mindenki úgy gondolta, ide el kell jönni.

Gozo szigete

Vasárnap reggel sajnos későn tudtunk elindulni, mert a máltai forgalom valami borzalmas. Hosszú buszozás után, némi késéssel, de odaértünk a kikötőbe, majd kevés várakozás után már a kompon is voltunk. Gyönyörű látvány tárult a szemünk elé a fedélzetről, és ekkor még el sem indultunk.

Málta három nagyobb szigetből tevődik össze. A legnagyobb Málta, utána jön Gozo majd végül Comino. Comino a legkisebb, mégis hatalmas gyönyörűséget rejt. A kicsike sziget körbeölel egy gyönyörű strandot, ami a Kék Lagúna nevet kapta, tervezzük, hogy szabadnapunkon meglátogatjuk. A hajóról éppen Gozora tartva ez gyönyörűen látszott.

Októberi nyár Máltán

Alig két hete vagyunk Máltán, de már sok féle időjárást megtapasztalhattunk: verőfényes napsütés, 30 fok árnyékban, dörgés, villámlás, szakadó eső. Volt, hogy a házunk előtt lévő út egyik pillanatról a másikra folyóvá duzzadt. Szinte másodpercek alatt tud megváltozni az időjárás.

A hőmérséklet nappal mindig 25-30 fok között van, este sem hűl 20 fok alá. Viszont gyakran fúj erős szél. A tengervíz fantasztikus még októberben is, fürdésre alkalmas, most olyan hőmérsékletű, mint nálunk nyáron a Körös. A tenger gyönyörű szép kék, amikor először fürödtünk, csodálatos nagy hullámai voltak. Ezeket átugrálva, úsztunk is. A tengernek van egy pici veszélye is, a medúzák. Most már tudjuk mi is, és ezért mindig viszünk magunkkal ecetet, hogy azonnal kezelni tudjuk a csípéseket.

Hírek Máltáról

Iskolánkból – a GYSZC Székely Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumából (Szarvas)

 – egy nyertes ERASMUS+ pályázatnak köszönhetően 10 vendéglátásszervező-vendéglős szakmát tanuló diák utazhatott ki Máltára, négyhetes szakmai gyakorlatra. Élményeikről, tapasztalataikról folyamatosan tájékoztatnak minket. 

Lélekben Máltán

Székelyes diákok egy hónapos külföldi szakmai gyakorlatra készülnek Iskolánkból, a GYSZC Székely Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumából tízen utazunk Máltára négyhetes szakmai gyakorlatra. 

Júniusban jelentkeztünk erre az Erasmus+ programra, még az érettségire felkészülés közben. Majd egy vizsgán - amely szakmai gyakorlatból és angol szóbeliből állt -  választották ki a résztvevőket. A nyár tervezgetéssel telt, milyen is  lehet több száz  km-re, négy hétig  távol lenni az otthonunktól, külföldi étteremben dolgozni, angolul beszélni nap mint nap. Máltáról szóló útleírásokat olvasgattunk, fényképeket nézegettünk, és már éreztük is, hogy a tenger partján napozunk az októberi napfényben.

Vendéglátós tanulók négyhetes szakmai gyakorlata Máltán 2018/2019-es tanév

Munkaerő-piaci esélyek növelése” címmel a GySzC Székely Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma a máltai Easy Job Bridge partnerrel közösen pályázatot nyert, ennek eredményeként  iskolánk jelenlegi diákjai közül 10 tanuló 2018 őszén négyhetes vendéglátós szakmai gyakorlaton vehet részt Máltán. A program az Erasmus + Mobilitási projektek keretében valósul meg, melyre 19 477 € támogatást kaptunk.

A projektben résztvevő diákok a vendéglátás ágazat 13. évfolyamos diákjai már rendelkeznek szakmai alapokkal. A projekt megvalósítása során a tanulók betekinthetnek Málta gasztronómiájába, megismerhetik egy külföldi ország ételspecialitásait. A tanulók mediterrán ételkészítési technológiákat, illetve felszolgálási technikákat tanulhatnak. A gyakorlat során a vendéglátóipari szakmai angol nyelvet is gyakorolják. Egy idegen országban töltött gyakorlat előnyt jelenthet a későbbi munkaerő-piaci elhelyezkedés szempontjából is. Legfontosabb célunk azonban, hogy a megvalósítás során az európai elvárások tükrében az iskolai képzést és a gyakorlati oktatást közelebb hozzuk egymáshoz.

Statisztika

Látogatók
1
Cikkek
386
Cikkmegtekintések találatai
588960

Go to top

Copyright © 2011 GySzC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
Cím: 5540 Szarvas, Vajda Péter u. 20. Telefon: 66/514-890 Fax: 66/312-988