Intézményünk, a Vajda Péter Intézmény szakképző iskolája, a 2011-es évben is sikeresen pályázott a Tempus Közalapítvány Leonardo da Vinci mobilitási pályázatán. A „Népi motívumok megőrzése a mai bútor-és építőiparban” címet viselő pályázat keretében mi tízen, 3 bútorasztalos, 4 kőműves és 3 festő tanulóként vehettünk részt egy négyhetes szakmai gyakorlaton Németországban. A fogadó intézményünk Chemnitz városban az F+U Sachsen gGmbH volt. Már a nyári szünetben szakmai felkészítő órákon vettünk részt, amely szakmai ismeretekre, német nyelvtudásunk bővítésére, Németország kulturális életére terjedt ki, ezen kívül a kiutazás előtt lélektani felkészítést is kaptunk.

2011. szeptember 11-én kora reggel indultunk el Németországba, a chemnitz-i szakképző iskolába, ahol nagyon szívélyesen fogadtak bennünket. A hét első napjaiban még csak ismerkedtünk az iskolával és a szakoktatóinkkal, próbálkoztunk az iskola mindennapjaiba bekapcsolódni.

Az első héten rendeztünk vendéglátóinknak egy „Magyar Napot”, amikor elkészítettünk egy ajándékba szánt ládát, amelyre népi motívumként tulipán mintázatú faragvány és nemzeti trikolor került. Megtekinthették a dél-alföldi háztípusokat és a vályogvetés folyamatát bemutató előadásunkat is.

Közülünk a bútorasztalosok az intézmény faipari tanműhelyében töltötték szakmai gyakorlatukat, ami alatt többek között elkészítettek egy faládát és a kerti padok faülőkéit. A festők kifestették az éttermet, irodahelyiségeket és a recepciót, valamint egy érdekes feladatot is kaptak: a recepció falára kilenc nyelven fel kellett írniuk, az „Üdvözlünk Chemnitzben” feliratot. A kőművesek a kerti tóhoz vezető lépcsőt zsaluzták és betonozták ki, és a kerti kemencéhez tálalóasztalt készítettek tégla és fa felhasználásával.

A négy hét alatt szakmai kirándulásokon is részt vettünk, vendéglátóink elvittek egy hatalmas modern bútorgyárba, ahol kézi és gépi megmunkálással gyönyörű hajóbelsőket, bútorokat készítenek. Egy építőipari program keretében ellátogattunk egy korszerű betongyárba is. Színes program volt a chemnitz-i ipari múzeum megtekintése is. Nagyon jól éreztük magunkat Freibergben, ahol lementünk egy még ma is működő bányába, megnéztünk egy bányászati kiállítást, és sok fényképet készítettünk.

A német iskola kint tartózkodásunk alatt gondoskodott szabadidős programjainkról is, így megtekinthettük Lipcse, Weimar, Freiberg és Drezda város nevezetességeit és látnivalóit. Október 3-án, Németország nemzeti ünnepén, Augustusburgba látogattunk el, ahol egy oldtimer kiállítást néztünk meg.

Az utolsó napon a program ünnepélyes zárásaként megkaptuk az okleveleket és az Europass mobilitási igazolványokat, melyek bizonyítják, hogy teljesítettük a négyhetes külföldi szakmai gyakorlatot. Maria Schurig, a német mentorunk, díszebéddel kedveskedett nekünk, és búcsúztatásunkkor kiemelte, hogy szakmai tudásunkat és magatartásunkat tekintve nagyon meg volt velünk elégedve.

            Köszönjük az iskolának a lehetőséget, hogy szakmailag és élményekben gazdag négy hetet tölthettünk Németországban. Az iskola alsóbb évfolyamainak pedig azt üzenjük, hogy megéri bekapcsolódni a Leonardo da Vinci mobilitási programba, mert így kitárul előttük egész Európa.

Akik a mobilitási programban részt vettek: Berta Zsolt, Birkás Balázs, Huszár Gergő, Kiss Erik, Kurucz Zsolt, Oláh László Makai Tamás, Mrena Lajos, Uhrin László és Valló László.