Menu
Slider

OM azonosító: 203069
5540. Szarvas,
Vajda Péter utca 20.
Telefon: 66/514-890
Fax: 66/312-988
Email: szarvas@gyszc.hu
      info@szvki.hu

A Leonardo Mobilitási pályázat keretében a Székely Szakképző Iskolából 2014. márciusában 8 diák vett részt Németországban 4 hetes szakmai gyakorlaton.  A 2 pincér, 2 vendéglős és 4 szakács tanuló iskolánk vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoportjában tanulnak. 

A résztvevők március 2-án este autóbusszal utaztak Budapestről Drezdába, majd az F + U Sachsen fogadóintézmény által biztosított busszal érkeztek Chemnitzbe a szállásra. Először megismerkedtek a német mentorral, aki bemutatta a fogadóintézményt, a projektkoordinátort és a szakoktatókat.

Másnap megmutatták a gyakorlati helyeket, ahol mindenki megismerkedett a szakmai vezetőjével, az étteremfőnökkel illetve a konyhafőnökkel és a munkatársaival. A diákok 5 különböző vendéglátó egységbe voltak beosztva, ahol egyedül vagy párban végezték a szakmai gyakorlatot.  Hétfőtől-péntekig napi 6 órát dolgoztak a chemnitzi gyakorlati helyeken, többek között a színvonalas Ratskeller étteremben, a négycsillagos Wasserschloß-Klaffenbach kastélyhotelben, a Handwerkskammer (Iparkamara) menzáján, egy helyi óvoda és az F+U Sachsen fogadóintézmény konyháján.

A 4 hetes külföldi szakmai gyakorlat alatt a diákok különböző szakmai tapasztalatokat gyűjtöttek. A szakácsok megtanultak németországi specialitásokat elkészíteni és megismerkedtek a fúziós konyha rejtelmeivel. A felszolgálók sokféle szalvétahajtogatási technikát tanultak meg és divatos asztalterítési módokat sajátítottak el, amelyek a modern gasztronómiai irányzatokra jellemzőek. A szakmai ismereteken kívül a német nyelvtudásukat, kommunikációs képességüket is fejleszthették, hiszen teljesen magukra voltak utalva a valós szituációs helyzetekben.

A diákoknak minden hétvégén lehetőségük volt arra, hogy kulturális programokon vegyenek részt. Elsőként megtekintették Königstein középkori erődítményét, majd ellátogattak a közeli városokba, Drezdába és Zwickauba, ahol sok szép épületet, nevezetességet nézhettek meg. Hétköznap a gyakorlat után és hétvégenként változatos szabadidős programokban vehettek részt, bowlingoztak, ping-pongoztak, biliárdoztak és úszni is elmehettek. A fogadóintézménybe más országokból, Lengyelországból, Csehországból és Kínából is érkeztek diákok, akikkel megismerkedtek és jó kapcsolatokat alakítottak ki.

A 4 hetes szakmai gyakorlat alatt minden diáknak lehetősége volt arra, hogy megismerkedjen a németországi emberekkel, a német kultúrával és életvitellel. Tapasztalatot szerezhettek arról, hogy milyen szakmai követelményeknek kell megfelelni a hétköznapi életben, a munka világában és szembesülhettek azzal, hogy mennyire tudnak önállóan döntéseket hozni. Mindenki újból vállalkozna erre a projektre, ha ismét lehetőséget kapna rá. Ennek a szakmai gyakorlatnak a lehetőségét pedig örömmel és köszönettel fogadták a Székely Szakképző Iskola részéről.

Opauszkiné Janecskó Erika felkészítő tanár

MENŰ

Menu

Továbbtanulási lehetőségek

Online olvasóik:

Oldalainkat 194 vendég és 0 tag böngészi

001604922
Ma
Tegnap
Héten
Hónapban
Összesen
298
631
298
16041
1604922
Your IP: 3.85.245.126
2019-10-21 07:19

Statisztika

Látogatók
209
Cikkek
286
Cikkmegtekintések találatai
488949

Go to top

Copyright © 2011 GySzC Székely Mihály Szakképző Iskolája és Kollégiuma
Cím: 5540 Szarvas, Vajda Péter u. 20. Telefon: 66/514-890 Fax: 66/312-988