A Leonardo Mobilitási Programok keretében iskolánk tanulói az  LdV-HU-13-IVT-1098  azonosító számú, „A szarvasi kereskedő és ügyintéző titkár diákok szakmai gyakorlata Portugáliában” című nyertes pályázatunk megvalósításaként  2014. március 3.-tól 2013. márc. 23.-ig Portugáliában  3 hét időtartamú külföldi szakmai gyakorlaton vesznek részt. A program kapcsán 4 kereskedő tanuló és 4 ügyintéző – titkár tanuló utazott Portugáliába, Barcelos városába. 

A projekt célja, hogy a tanulók az iskolánkban megszerzett elméleti és gyakorlati tudásukat a külföldi gyakorlat során bővítsék, új ismereteket sajátítsanak el, az európai munkaerő piaci követelményekbe betekintést nyerjenek, ezáltal is növelve esélyüket a későbbi hazai, vagy külföldi munkavállalásra. Mindeközben formálódjon szemléletük, fejlődjön nyelvtudásuk, kommunikációs készségük, csapatszellemük.

Tanulóinkkal az első hétre kiutazott Kohut Andrásné intézményvezető és Prjevaráné Balczó Judit projektet koordináló pedagógus is, hogy a külföldi partnerrel a projekthez szükséges dokumentációt elkészítsék, a tanulók kiutazását segítsék, valamint a kinn tartózkodás feltételeit ellenőrizzék ( szállás, ellátás, utazás, gyakorlati helyek).

Meggyőződtek  arról, hogy a külföldi partner mindenben magas színvonalú ellátást nyújt diákjainknak, szép környezetben, tiszta, kényelmes apartmanban vannak elhelyezve, a gyakorlati helyek modernek, esztétikusak,  jól felszereltek. Így minden feltétel biztosított ahhoz, hogy tanulóink tapasztalatokkal, élményekkel gazdagodva térjenek majd haza. Barcelos városa csodálatos, még szebbé teszi az Atlanti-Óceán közelsége. A portugál emberek nagyon barátságosak, közlékenyek, nyitottak más népek kultúrája iránt.

 A portugáliai gyakorlat befejezésekor tanulóink részére a külföldi partnerünk kiállítja az erről szóló Europass Mobilitási igazolványokat, melyek birtokában még nagyobb eséllyel léphetnek majd ki a munkaerőpiacra.

 Bízunk benne, hogy ez a projekt sikeresen zárul, illetve hogy a jövőben is lesz módunk hasonló tartalmú és célú projektek megvalósításaként további külföldi szakmai gyakorlatokra utaztatni diákjainkat.

   Kohut Andrásné    intézményvezető                            Prjevaráné Balczó Judit   projektet koordináló pedagógus