Cukrász
Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A cukrász tevékenysége során jeles alkalmak vagy hétköznapok megédesítése céljából cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat készít. A cukrász tevékenység tehát egy alkotás, amely során nem csupán terméket gyárt, hanem élményt teremt.
A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Képesek fejlődni és változatos munkára vágynak.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés, kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő-, együttműködő képesség, rugalmas szervezőképesség, nagy terhelhetőség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- felveszi, rendszerezi a megrendeléseket;
- kiválasztja a szükséges alapanyagokat;
- kiszámítja a hozzávalók mennyiségét;
- árurendelést, készletgazdálkodást végez, számításaihoz szoftvereket használ;
- szakszerűen használja a cukrászati munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket;
- betartja a munkavédelmi, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszerbiztonsági előírásokat;
- csapatmunkában dolgozik és együttműködik a szakmai munkában résztvevőkkel;
- őrzi a hagyományos cukrászati termékkészítés tradícióját, betartja a cukrászati termékek receptúráját, készítési módját;
- nemzetközi cukrászati termékeket, az aktuális trendeknek megfelelő termékeket készít;
- alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít;
- fagylaltokat főz és fagyaszt;
- csokoládéból bonbonokat, díszeket készít;
- folyamatosan képezi magát;
- idegennyelvű szakmai anyagokat olvas alapszinten, törekszik a nemzetközi trendek megismerésére.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
Ágazat |
Szakma azonosító száma |
Szakmai oktatás időtartama alapfokú iskolai végzettséggel |
Digitális kompetencia keretrendszer szint |
|||
Magyar Képesítési Keretrendszer szint |
Képzési terület |
Ágazati besorolás |
Szakmasorszám |
|||
Turizmus-vendéglátás |
4 |
1013 |
23 |
01 |
3 év |
5 |
Milyen ismereteket szerezhetsz a képzés során?
- Vendéglátó gazdálkodási ismeretek
- Munka törvénykönyve alapismeretek (munkajogi alapismeretek, munkaszerződés létesítése, álláskeresés)
- Általános élelmiszerismeretek, élelmiszerbiztonság
- Vendéglátás higiéniája
- Cukrász szakmai idegen nyelv
- Cukrász szakmai ismeretek és gyakorlat
- Szakrajz
Amiért érdemes minket választani:
- Tanulmányi ösztöndíj minden szakmában
- Korszerű, modern iskolaépület
- Kiválóan felszerelt tanműhelyek
- Nemzetközi mobilitási programok, szakmai gyakorlat az EU országaiban (ERASMUS+)
- Duális szakképzés
- Maximális segítségnyújtás a megfelelő gyakorlati hely megtalálásában
- Jó kapcsolat az iskola és a gyakorlati helyek között
- Szakmai rendezvényeken való részvétel
- Versenyfelkészítés
- Tanáraink több éves elméleti és gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek, és ezt a tudást osztják meg a tanulóinkkal
- A mai trendeknek megfelelő oktatás zajlik, mindig szem előtt tartva az újdonságokat és a vendég változatos igényeit
- Mi arra vagyunk kíváncsiak, hogy mit tudsz, és nem arra, mi az, amit nem
- Végzett szakemberként is számíthatsz a segítségünkre