SZC logo

Gyulai Szakképzési Centrum

OM kód: 203069/018 | 5540 Szarvas, Vajda Péter utca 20.

Intézmény logo

GySzC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA

Cukrász

Cukrász illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A cukrász tevékenysége során jeles alkalmak vagy hétköznapok megédesítése céljából cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat készít. A cukrász tevékenység tehát egy alkotás, amely során nem csupán terméket gyárt, hanem élményt teremt.

A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Képesek fejlődni és változatos munkára vágynak.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés, kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő-, együttműködő képesség, rugalmas szervezőképesség, nagy terhelhetőség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • felveszi, rendszerezi a megrendeléseket;
  • kiválasztja a szükséges alapanyagokat;
  • kiszámítja a hozzávalók mennyiségét;
  • árurendelést, készletgazdálkodást végez, számításaihoz szoftvereket használ;
  • szakszerűen használja a cukrászati munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket;
  • betartja a munkavédelmi, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszerbiztonsági előírásokat;
  • csapatmunkában dolgozik és együttműködik a szakmai munkában résztvevőkkel;
  • őrzi a hagyományos cukrászati termékkészítés tradícióját, betartja a cukrászati termékek receptúráját, készítési módját;
  • nemzetközi cukrászati termékeket, az aktuális trendeknek megfelelő termékeket készít;
  • alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít;
  • fagylaltokat főz és fagyaszt;
  • csokoládéból bonbonokat, díszeket készít;
  • folyamatosan képezi magát;
  • idegennyelvű szakmai anyagokat olvas alapszinten, törekszik a nemzetközi trendek megismerésére.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

Ágazat

Szakma azonosító száma

Szakmai oktatás időtartama alapfokú iskolai végzettséggel

Digitális kompetencia keretrendszer szint

Magyar Képesítési Keretrendszer szint

Képzési terület

Ágazati besorolás

Szakmasorszám

Turizmus-vendéglátás

4

1013

23

01

3 év

5

Milyen ismereteket szerezhetsz a képzés során?

  • Vendéglátó gazdálkodási ismeretek
  • Munka törvénykönyve alapismeretek (munkajogi alapismeretek, munkaszerződés létesítése, álláskeresés)
  • Általános élelmiszerismeretek, élelmiszerbiztonság
  • Vendéglátás higiéniája
  • Cukrász szakmai idegen nyelv
  • Cukrász szakmai ismeretek és gyakorlat
  • Szakrajz

Amiért érdemes minket választani:

  • Tanulmányi ösztöndíj minden szakmában
  • Korszerű, modern iskolaépület
  • Kiválóan felszerelt tanműhelyek
  • Nemzetközi mobilitási programok, szakmai gyakorlat az EU országaiban (ERASMUS+)
  • Duális szakképzés
  • Maximális segítségnyújtás a megfelelő gyakorlati hely megtalálásában
  • Jó kapcsolat az iskola és a gyakorlati helyek között
  • Szakmai rendezvényeken való részvétel
  • Versenyfelkészítés
  • Tanáraink több éves elméleti és gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek, és ezt a tudást osztják meg a tanulóinkkal
  • A mai trendeknek megfelelő oktatás zajlik, mindig szem előtt tartva az újdonságokat és a vendég változatos igényeit
  • Mi arra vagyunk kíváncsiak, hogy mit tudsz, és nem arra, mi az, amit nem
  • Végzett szakemberként is számíthatsz a segítségünkre

Partnereink

SZC logo

Gyulai Szakképzési Centrum


GySzC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

5540 Szarvas, Vajda Péter utca 20.

Telefon: +36 66 514890

E-mail: szarvas@gyszc.hu

OM azonosító: 203069/018


2024GySzC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium