Szakács
Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen lát el feladatokat, mint például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll- vagy a la carte szakácsként.
Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, kiváló kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével;
- előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre;
- árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
- betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
- anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért;
- a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza;
- képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
Ágazat |
Szakma azonosító száma |
Szakmai oktatás időtartama alapfokú iskolai végzettséggel |
Digitális kompetencia keretrendszer szint |
|||
Magyar Képesítési Keretrendszer szint |
Képzési terület |
Ágazati besorolás |
Szakmasorszám |
|||
Turizmus-vendéglátás |
4 |
1013 |
23 |
05 |
3 év |
5 |
Milyen ismereteket szerezhetsz a képzés során?
- Munka törvénykönyve alapismeretek (munkajogi alapismeretek, munkaszerződés létesítése, álláskeresés)
- Általános élelmiszerismeretek, élelmiszerbiztonság
- Vendéglátás higiéniája
- Szakács szakmai idegen nyelv
- Ételkészítési ismeretek alapjai elmélet és gyakorlat
- Ételkészítési ismeretek elmélet és gyakorlat
Amiért érdemes minket választani:
- Tanulmányi ösztöndíj minden szakmában
- Korszerű, modern iskolaépület
- Kiválóan felszerelt tanműhelyek
- Nemzetközi mobilitási programok, szakmai gyakorlat az EU országaiban (ERASMUS+)
- Duális szakképzés
- Maximális segítségnyújtás a megfelelő gyakorlati hely megtalálásában
- Jó kapcsolat az iskola és a gyakorlati helyek között
- Szakmai rendezvényeken való részvétel
- Versenyfelkészítés
- Tanáraink több éves elméleti és gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek, és ezt a tudást osztják meg a tanulóinkkal
- A mai trendeknek megfelelő oktatás zajlik, mindig szem előtt tartva az újdonságokat és a vendég változatos igényeit.
- Mi arra vagyunk kíváncsiak, hogy mit tudsz, és nem arra, mi az, amit nem
- Végzett szakemberként is számíthatsz a segítségünkre.