Vendégtéri szaktechnikus
Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A vendégtéri szaktechnikus a vendéglátó egységben a beszerzési-raktározási, értékesítési tevékenységet végzi, irányítja. Kialakítja annak üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a vendéglátó egység működését, amelyek vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtanak. Hatékonyan együttműködik a séffel a választék kialakításában.
A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik érdeklődnek a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika iránt, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A végzett fiatalok számára nyitva áll az út a szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatása felé.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kiváló kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, szervezőkészség, kreativitás, együttműködő képesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- alkalmazza a működési szabályokat;
- üzleti levelezést folytat;
- kínálatot tervez, étlap-itallapot állít össze;
- figyelemmel kíséri az árukészletet;
- megköti a szállítási szerződéseket, megrendeléseket készít;
- kapcsolatot tart a szállítókkal;
- figyelemmel kíséri az üzleti gazdálkodást;
- biztosítja az üzemeltetés tárgyi feltételeit;
- kialakítja és fenntartja az üzleti arculatot;
- ajánlatot készít megrendelők részére;
- rendezvényeket tervez, szervez és lebonyolít;
- árubeszerzési és árképzési tevékenységet végez;
- nyilvántartja a készletszinteket és pénzügyi tranzakciókat;
- tárgyal az ügyfelekkel;
- kialakítja a dolgozók munkabeosztását, betanítja és felügyeli a felszolgáló- és konyhai személyzetet;
- nyomon követi az aktuális trendeket, nyitott az újdonságok megismerésére.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
Ágazat |
Szakma azonosító száma |
Szakmai oktatás időtartama alapfokú iskolai végzettséggel |
Digitális kompetencia keretrendszer szint |
|||
Magyar Képesítési Keretrendszer szint |
Képzési terület |
Ágazati besorolás |
Szakmasorszám |
|||
Turizmus-vendéglátás |
5 |
1013 |
23 |
08 |
5 év |
6 |
Milyen ismereteket szerezhetsz a képzés során?
- Vendéglátó gazdálkodás elmélete és gyakorlata
- Felszolgálási alapok és felszolgáló szakmai ismeretek (felszolgálás általános szabályai, étrendek összeállítása, elemzése, hibák feltárása, étel-ital ismeret)
- Általános élelmiszerismeret és élelmiszerek gyakorlatban (élelmiszerek fajtái, csoportosításuk, táplálkozás élettani jellemzésük, az élelmiszerekben található allergének, különböző élelmiszer érzékenységek, diétához alkalmazható élelmiszerek)
- Élelmiszerbiztonság alapjai, vendéglátás higiénéje
- Értékesítés elmélete és gyakorlata ismeretek
- Termelés elmélete és gyakorlata ismeretek
- Marketing és kommunikáció a gyakorlatban
- Jogszabályok a vendéglátásban
- Szervezés és irányítás a vendéglátásban
Amiért érdemes minket választani:
- Tanulmányi ösztöndíj minden szakmában
- Korszerű, modern iskolaépület
- Kiválóan felszerelt tanműhelyek
- Nemzetközi mobilitási programok, szakmai gyakorlat az EU országaiban (ERASMUS+)
- Duális szakképzés
- Maximális segítségnyújtás a megfelelő gyakorlati hely megtalálásában
- Jó kapcsolat az iskola és a gyakorlati helyek között
- Szakmai rendezvényeken való részvétel
- Versenyfelkészítés
- Tanáraink több éves elméleti és gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek, és ezt a tudást osztják meg a tanulóinkkal
- A mai trendeknek megfelelő oktatás zajlik, mindig szem előtt tartva az újdonságokat és a vendég változatos igényeit
- Mi arra vagyunk kíváncsiak, hogy mit tudsz, és nem arra, mi az, amit nem
- Végzett szakemberként is számíthatsz a segítségünkre.