SZC logo

Gyulai Szakképzési Centrum

OM kód: 203069/018 | 5540 Szarvas, Vajda Péter utca 20.

Intézmény logo

GySzC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA

Pék-cukrász

Pék-cukrász illusztráció

Élelmiszeripar ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A pék-cukrász képesítéssel rendelkező szakember rendelkezik a pék és a cukrász szakma alapjainak ismereteivel. Jól látható, hogy a cukrászatok is készítenek sütőipari termékeket és a pékségek is cukrász termékeket. Ennek a kettős igénynek a kiszolgálására alkalmasak a pék-cukrász végzettséggel rendelkező szakemberek. Keresett szakma, hiszen a vállalkozásoknak is nagy szükségük van a sokrétű szakmai tudással rendelkező szakemberekre.

Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel az édességek, a süteménykészítés, a kenyérfélék és péksütemények előállítása.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Kézügyesség, állóképesség, ízérzékelés, színlátás, csapatmunka.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • cukrásztechnológiai alapműveleteket végez;
  • cukrászati félkész termékeket készít;
  • cukrászati késztermékeket készít;
  • díszítő műveleteket végez;
  • fagylaltot, parfét készít;
  • pohárkrémet készít;
  • sütőipari nyersanyagokat előkészít;
  • kenyeret készít;
  • péksüteményeket és finom pékárukat készít;
  • célzott táplálkozási igényt kielégítő termékeket készít;
  • sütőipari és cukrászati termékeket minősít;
  • minőségbiztosítási dokumentumokat vezet;
  • minőségbiztosítási ellenőrzéseket végez;
  • technológiai berendezéseket, gépeket beállít, üzemeltet;
  • vállalkozást indít, működtet.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

Ágazat

Szakma azonosító száma

Szakmai oktatás időtartama alapfokú iskolai végzettséggel

Digitális kompetencia keretrendszer szint

Magyar Képesítési Keretrendszer szint

Képzési terület

Ágazati besorolás

Szakmasorszám

Élelmiszeripar

4

0721

05

12

3 év

4

Milyen ismereteket szerezhetsz a képzés során?

  • Sütőipari gyártástechnológiai ismeretek
  • Cukrászipari gyártástechnológia ismeretek
  • Sütő- és cukrászati gépek működésének ismeretei
  • Sütő- és cukrászipari gyártástechnológia gyakorlat
  • Mikrobiológia és higiéniai ismeretek
  • Munka- és környezetvédelmi ismeretek
  • Minőség-ellenőrzés gyakorlat
  • Gazdasági és fogyasztóvédelmi ismeretek
  • Minőségirányítás
  • Munkatörvény könyve alapismeretek (munkajogi alapismeretek, munkaszerződés létesítése, álláskeresés,)

Amiért érdemes minket választani:

  • Tanulmányi ösztöndíj minden szakmában
  • Korszerű, modern iskolaépület
  • Kiválóan felszerelt tanműhelyek
  • Nemzetközi mobilitási programok, szakmai gyakorlat az EU országaiban (ERASMUS+)
  • Duális szakképzés
  • Maximális segítségnyújtás a megfelelő gyakorlati hely megtalálásában
  • Jó kapcsolat az iskola és a gyakorlati helyek között
  • Szakmai rendezvényeken való részvétel
  • Versenyfelkészítés
  • Tanáraink több éves elméleti és gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek, és ezt a tudást osztják meg a tanulóinkkal
  • A mai trendeknek megfelelő oktatás zajlik, mindig szem előtt tartva az újdonságokat és a vendég változatos igényeit.
  • Mi arra vagyunk kíváncsiak, hogy mit tudsz, és nem arra, mi az, amit nem
  • Végzett szakemberként is számíthatsz a segítségünkre.

Partnereink

SZC logo

Gyulai Szakképzési Centrum


GySzC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

5540 Szarvas, Vajda Péter utca 20.

Telefon: +36 66 514890

E-mail: szarvas@gyszc.hu

OM azonosító: 203069/018


2024GySzC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium