SZC logo

Gyulai Szakképzési Centrum

OM kód: 203069/018 | 5540 Szarvas, Vajda Péter utca 20.

Intézmény logo

GySzC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA

Szakács

Szakács illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen lát el feladatokat, mint például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll- vagy a la carte szakácsként.

Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, kiváló kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével;
  • előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre;
  • árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
  • betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
  • anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért;
  • a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza;
  • képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

Ágazat

Szakma azonosító száma

Szakmai oktatás időtartama alapfokú iskolai végzettséggel

Digitális kompetencia keretrendszer szint

Magyar Képesítési Keretrendszer szint

Képzési terület

Ágazati besorolás

Szakmasorszám

Turizmus-vendéglátás

4

1013

23

05

3 év

5

Milyen ismereteket szerezhetsz a képzés során?

  • Munka törvénykönyve alapismeretek (munkajogi alapismeretek, munkaszerződés létesítése, álláskeresés)
  • Általános élelmiszerismeretek, élelmiszerbiztonság
  • Vendéglátás higiéniája
  • Szakács szakmai idegen nyelv
  • Ételkészítési ismeretek alapjai elmélet és gyakorlat
  • Ételkészítési ismeretek elmélet és gyakorlat

Amiért érdemes minket választani:

  • Tanulmányi ösztöndíj minden szakmában
  • Korszerű, modern iskolaépület
  • Kiválóan felszerelt tanműhelyek
  • Nemzetközi mobilitási programok, szakmai gyakorlat az EU országaiban (ERASMUS+)
  • Duális szakképzés
  • Maximális segítségnyújtás a megfelelő gyakorlati hely megtalálásában
  • Jó kapcsolat az iskola és a gyakorlati helyek között
  • Szakmai rendezvényeken való részvétel
  • Versenyfelkészítés
  • Tanáraink több éves elméleti és gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek, és ezt a tudást osztják meg a tanulóinkkal
  • A mai trendeknek megfelelő oktatás zajlik, mindig szem előtt tartva az újdonságokat és a vendég változatos igényeit.
  • Mi arra vagyunk kíváncsiak, hogy mit tudsz, és nem arra, mi az, amit nem
  • Végzett szakemberként is számíthatsz a segítségünkre.

Partnereink

SZC logo

Gyulai Szakképzési Centrum


GySzC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

5540 Szarvas, Vajda Péter utca 20.

Telefon: +36 66 514890

E-mail: szarvas@gyszc.hu

OM azonosító: 203069/018


2024GySzC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium