SZC logo

Gyulai Szakképzési Centrum

OM kód: 203069/018 | 5540 Szarvas, Vajda Péter utca 20.

Intézmény logo

GySzC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA

Honvéd-Kadét Program

Honvéd-Kadét Program

Intézményünk 2022-ben együttműködési megállapodást írt alá a Honvédelmi Minisztériummal annak érdekében, hogy iskolánkban honvéd-kadét képzés folyhasson. Egyelőre az együttműködés I. szintjét céloztuk meg, amely honvédelmi ismeretek tantárgy oktatását és azt teszi lehetővé diákjaink számára, hogy tanulmányaik alatt olyan izgalmas programokon vehessenek részt, mint például laktanyalátogatások, paintball, airsoft, lasertag játékok, légfegyveres, lézerfegyveres céllövészetek, kalandtúrák és akadálypályás foglalkozások. Kadétjaink honvéd kadét formaruhát viselhetnek a megfelelő alkalmakkor. A formaruhát magukra öltve a Honvéd Kadét Program képviselőivé válnak, ami magával vonja azokat a követelményeket is, hogy minden honvéd kadét fegyelmezett, kitartó, csapatjátékos és alázatos legyen. A tanulmányaik végére megtanulják a társaikat tisztelni, vezetni, de azt is, hogy milyen egy csapatban vezetve lenni. A különböző honvéd kadét programok által olyan élményekben lesz részük, amelyeket mások nem élhetnek át. Megismerhetik a Magyar Honvédség munkáját, szervezetét és szolgálati formáit.

Közismereti képzés

Ha a tanuló honvéd kadét közismereti képzésben vesz részt, honvédelmi alapismeretek tantárgyat fog tanulni a 11-12. évfolyamon heti 1 órában, amelyen megismerkedhet azzal, hogy a magyar állampolgároknak milyen honvédelmi feladatai vannak és azzal is, hogy mit tesz a Magyar Honvédség a haza védelméért. Mindezek közben számos, a mindennapi életben is használható tudásra is szert tehet, ilyen például az elsősegélynyújtás, a terepen való tájékozódás, a táborozási ismeretek vagy akár az önvédelem. Honvédelmi alapismeretekből - választható érettségi vizsgatárgyként - érettségizhet is, amely felvételi tárgyként szerepel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző karra történő jelentkezésnél. A honvédelmi alapismeretek tantárgyból emelt szintű érettségit tévő kadétok a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző-, Rendészettudományi-, valamint Államtudományok és Nemzetközi tanulmányok karára való jelentkezés esetén többletpontra lehetnek jogosultak. A tanórai elfoglaltságot - az iskola választásától függően - szabadidős programok egészítik ki. Ezeken egyrészt az elméletben tanultakat gyakorolhatja, másrészt számos olyan programon vehet részt (pl. sportlövészet, küzdősportok, hagyományőrzés, hadisírgondozás, ejtőernyőzés), amelyekre csak a honvéd kadétok járhatnak.

Ösztöndíjak

Béri Balogh Ádám honvéd kadét ösztöndíj

Az ösztöndíjat alanyi jogon állapítják meg, ha:

- magyar állampolgár vagy,

- a HKP partneriskola 9-12. évfolyamán nappali tagozaton tanulsz,

- technikum 9-10. évfolyamán honvédelmi témájú szakkörre jársz, vagy

- technikum 11-12. évfolyamán honvédelmi alapismeretek tantárgyat tanulsz.

 

Az ösztöndíj mértéke szakképző intézményben:

Havi mértéke a 12/2020. évi Korm. rendeletben meghatározott összeg a tanulmányi átlageredményed függvényében. (2023-ban: 10.000 – 58.000 forint/hó/fő tíz hónap időtartamban). 

 

HKP I. szintjén 2023-ban:

- 3,50-3,99 átlag között: 14.000 forint/hó

- 4,00-4,49 átlag között 26.000 forint/hó

- 4,50 átlagtól 40.000 forint/hó


Partnereink

SZC logo

Gyulai Szakképzési Centrum


GySzC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

5540 Szarvas, Vajda Péter utca 20.

Telefon: +36 66 514890

E-mail: szarvas@gyszc.hu

OM azonosító: 203069/018


2024GySzC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium