SZC logo

Gyulai Szakképzési Centrum

OM kód: 203069/018 | 5540 Szarvas, Vajda Péter utca 20.

Intézmény logo

GySzC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

 • Hírek
 • Közérdekű adatok
 • Teams
 • KRÉTA

Egyéb foglalkozások

 • Könyvklub

2021. novemberében indult el iskolánk könyvtárában a Koala Könyvklub, amelynek tagjai olyan könyvbarát tanulók, akik szeretnek olvasni és szívesen beszélgetnek diáktársaikkal az elolvasott könyvekről és más kulturális élményeikről.

A könyvklub foglalkozásai keretében rendszeresen ellátogatunk a Városi Könyvtárba, ahol kiválasztunk egy könyvet, amit mindenki elolvas, és amiről a következő alkalommal közösen beszélgetünk. Ezen kívül a klubtagok lelkesen ajánlják egymásnak azokat a regényeket, amelyeket már korábban elolvastak és ezekről könyvajánlókat is írnak.            

Nagy örömünkre szolgál, hogy könyvklubunk hétről hétre új tagokkal bővül, akik a szünetekben is sokat beszélgetnek egymással olvasmányélményeikről. Január óta már minden héten találkozunk csütörtökönként a 7-8-9. órában az iskolai könyvtárban.

A könyvklubbal arra szeretnénk ösztönözni iskolánk tanulóit, hogy soha nem késő elkezdeni olvasni, csak meg kell találni a megfelelő műfajú és témájú könyvet, amely felkelti a figyelmet és megragadja az érdeklődést, hiszen

„A könyv csodálatos utazás a múltba és a jövőbe.” (Jókai Mór).

 

 • Maker Space

A Gyulai Szakképzési Centrum GINOP 6.2.3–17-2017-00002 „Versenyképes iskola, versenyképes vidék” pályázatának forrásából a szakképző intézmények közül Szarvason valósult meg a Digitális Közösségi Alkotóműhely. A Maker Space a Vajda Péter u. 20. szám alatti főépület hátsó, udvar felőli részében helyezkedik el.

A Maker Space felszerelése során a vezérfonál az volt, hogy kifejezetten a napi tanórai tevékenységek lebonyolítására használható műhely jöjjön létre, amelyet bármelyik ágazat használni tud.

Tématerületek: robotika, 3D nyomtatás, elektronika, faipar, varroda, CO2 lézervágó, CNC.

Egy külső szemlélők számára is nyitott, az újkori és még nem mindenkinek megfizethető digitális technológiát megismertető foglalkozásoknak helyet adó teret biztosítottunk, ahol bárki kipróbálhatja a digitális, virtuális világban megalkotott dolgok térbeli kivetülésének lehetőségeit. A telepített eszközök – CNC, CO2 lézer, 3D-s nyomtató, hímzőgép – mind ezt a célt szolgálják. Figyelembe vettük az egyes gépek, eszközök sajátosságait és ennek megfelelően bútoroztuk be és alakítottuk ki a helyiségeket.

Alkotási tér kialakítása volt a cél, a jelenlegi generáció igényeinek megfelelően, miközben motiválnunk kell a diákokat egyfajta komoly /felnőttes/ gondolkodásmód, hozzáállás elsajátítására. A térnek sugallnia kellett a lazaság intézményét, miközben komoly, a mai korban megtalálható ipari eszközök működési elvét és lényegét „játszva” lehet megtanulni.

A digitális közösségi alkotóműhely olyan tér, amely teljesíti a modern alkotás alaptételét, vagyis olyan technológiák állnak rendelkezésre egy helyen, amellyel szinte bármilyen ötlet megvalósítható. Széles gépparkkal széles képességek elsajátítását és gyakorlását teszi lehetővé. Egy hely a feladványok megoldására, az elme kinyílására, a tervezésre, a kreatív alkotásra, az új kihívásokra és játékra.

 

 • Szabás-varrás szakkör

A kollégiumban működő szabás –varrás foglalkozásokon lehetőséget biztosítunk kollégiumi diákjaink számára a jó hangulatban végezhető alkotó kikapcsolódásra, ahol a varrni még nem tudó, vagy abban bizonytalan diákjaink sikerélményt szerezhetnek a tevékenység terén.

Elsődleges szempontként a varrás megszerettetése, az érdeklődés felkeltése és a kreatív alkotás szerepel. A technikai hátteret az iskolában található Maker Space műhely adja, amely gépekkel, eszközökkel és segédanyagokkal is nagyon jól felszerelt. A hetente ismétlődő foglalkozások sikerének kulcsa, hogy egy-egy alkalommal látványos sikereket érhetnek el lelkes tanulóink, mivel izgalmas és hasznos dolgokat varrhatnak maguknak vagy a családnak. De készültek már játékfigurák ajándékozásra óvodás gyermekeknek is.


Partnereink

 • Nemzeti Tehetség Program
 • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
 • Erasmus+
 • TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY
 • EUROPASS
 • ÖKOISKOLA
 • Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
SZC logo

Gyulai Szakképzési Centrum


  • Intézmény logo
  • GySzC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

   5540 Szarvas, Vajda Péter utca 20.

  • Telefon: +36 66 514890

   E-mail: szarvas@gyszc.hu

   OM azonosító: 203069/018


  2023GySzC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium