SZC logo

Gyulai Szakképzési Centrum

OM kód: 203069/018 | 5540 Szarvas, Vajda Péter utca 20.

Intézmény logo

GySzC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA

Egyéb foglalkozások

  • Maker Space

A Gyulai Szakképzési Centrum GINOP 6.2.3–17-2017-00002 „Versenyképes iskola, versenyképes vidék” pályázatának forrásából a szakképző intézmények közül Szarvason valósult meg a Digitális Közösségi Alkotóműhely. A Maker Space a Vajda Péter u. 20. szám alatti főépület hátsó, udvar felőli részében helyezkedik el.

A Maker Space felszerelése során a vezérfonál az volt, hogy kifejezetten a napi tanórai tevékenységek lebonyolítására használható műhely jöjjön létre, amelyet bármelyik ágazat használni tud.

Tématerületek: robotika, 3D nyomtatás, elektronika, faipar, varroda, CO2 lézervágó, CNC.

Egy külső szemlélők számára is nyitott, az újkori és még nem mindenkinek megfizethető digitális technológiát megismertető foglalkozásoknak helyet adó teret biztosítottunk, ahol bárki kipróbálhatja a digitális, virtuális világban megalkotott dolgok térbeli kivetülésének lehetőségeit. A telepített eszközök – CNC, CO2 lézer, 3D-s nyomtató, hímzőgép – mind ezt a célt szolgálják. Figyelembe vettük az egyes gépek, eszközök sajátosságait és ennek megfelelően bútoroztuk be és alakítottuk ki a helyiségeket.

Alkotási tér kialakítása volt a cél, a jelenlegi generáció igényeinek megfelelően, miközben motiválnunk kell a diákokat egyfajta komoly /felnőttes/ gondolkodásmód, hozzáállás elsajátítására. A térnek sugallnia kellett a lazaság intézményét, miközben komoly, a mai korban megtalálható ipari eszközök működési elvét és lényegét „játszva” lehet megtanulni.

A digitális közösségi alkotóműhely olyan tér, amely teljesíti a modern alkotás alaptételét, vagyis olyan technológiák állnak rendelkezésre egy helyen, amellyel szinte bármilyen ötlet megvalósítható. Széles gépparkkal széles képességek elsajátítását és gyakorlását teszi lehetővé. Egy hely a feladványok megoldására, az elme kinyílására, a tervezésre, a kreatív alkotásra, az új kihívásokra és játékra.

 

  • Szabás-varrás szakkör

A kollégiumban működő szabás –varrás foglalkozásokon lehetőséget biztosítunk kollégiumi diákjaink számára a jó hangulatban végezhető alkotó kikapcsolódásra, ahol a varrni még nem tudó, vagy abban bizonytalan diákjaink sikerélményt szerezhetnek a tevékenység terén.

Elsődleges szempontként a varrás megszerettetése, az érdeklődés felkeltése és a kreatív alkotás szerepel. A technikai hátteret az iskolában található Maker Space műhely adja, amely gépekkel, eszközökkel és segédanyagokkal is nagyon jól felszerelt. A hetente ismétlődő foglalkozások sikerének kulcsa, hogy egy-egy alkalommal látványos sikereket érhetnek el lelkes tanulóink, mivel izgalmas és hasznos dolgokat varrhatnak maguknak vagy a családnak. De készültek már játékfigurák ajándékozásra óvodás gyermekeknek is.


Partnereink

SZC logo

Gyulai Szakképzési Centrum


GySzC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

5540 Szarvas, Vajda Péter utca 20.

Telefon: +36 66 514890

E-mail: szarvas@gyszc.hu

OM azonosító: 203069/018


2024GySzC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium