Pincér - vendégtéri szakember
Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A pincér-vendégtéri szakember a vendéglátó egységekben fogadja az érkező vendégeket, igény szerint ételt és italt ajánl, majd felszolgálja a kiválasztott ételeket. Folyamatosan figyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Számlát készít és lebonyolítja a fizettetést.
Azoknak a fiataloknak ajánljuk, akiket érdekel a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a szakirányú tanulmányok folytatására.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kiváló kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, állóképesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, empátia, szervezőkészség, együttműködő képesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- elvégzi az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket;
- figyelemmel kíséri az árukészletet, részt vesz az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, tárolásában és dokumentálásában;
- ismerteti a választékot, ételeket ajánl az allergének figyelembevételével, italokat ajánl, azokat párosítja a vendég által megrendelt ételekhez;
- felveszi a rendelést;
- felszolgál, a különböző felszolgálási rendszerek és az egység igényeinek figyelembevételével előkészíti a felszolgáláshoz szükséges eszközöket, elkészíti az italokat, majd szakszerűen kiviszi az ételeket, italokat a vendégek asztalához;
- barista, bartender, sommelier tevékenységet végez;
- figyelemmel kíséri a vendégek kéréseit, a vendégek étkezése során kommunikál, tájékozódik elégedettségükről;
- megszervezi a saját és beosztott munkatársai munkáját, ellenőrzi azt;
- kiállítja a számlát, kezeli a pénztárgépet, éttermi szoftvert.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
Ágazat |
Szakma azonosító száma |
Szakmai oktatás időtartama alapfokú iskolai végzettséggel |
Digitális kompetencia keretrendszer szint |
|||
Magyar Képesítési Keretrendszer szint |
Képzési terület |
Ágazati besorolás |
Szakmasorszám |
|||
Turizmus-vendéglátás |
4 |
1013 |
23 |
04 |
3 év |
5 |
Milyen ismereteket szerezhetsz a képzés során?
- Vendéglátó gazdálkodási ismeretek
- Munka törvénykönyve alapismeretek (munkajogi alapismeretek, munkaszerződés létesítése, álláskeresés)
- Általános élelmiszerismeretek, élelmiszerbiztonság
- Vendéglátás higiéniája
- Pincér szakmai idegen nyelv
- Felszolgálási alapok és gyakorlat
- Felszolgálási ismeretek
Amiért érdemes minket választani:
- Tanulmányi ösztöndíj minden szakmában
- Korszerű, modern iskolaépület
- Kiválóan felszerelt tanműhelyek
- Nemzetközi mobilitási programok, szakmai gyakorlat az EU országaiban (ERASMUS+)
- Duális szakképzés
- Maximális segítségnyújtás a megfelelő gyakorlati hely megtalálásában
- Jó kapcsolat az iskola és a gyakorlati helyek között
- Szakmai rendezvényeken való részvétel
- Versenyfelkészítés
- Tanáraink több éves elméleti és gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek, és ezt a tudást osztják meg a tanulóinkkal
- A mai trendeknek megfelelő oktatás zajlik, mindig szem előtt tartva az újdonságokat és a vendég változatos igényeit.
- Mi arra vagyunk kíváncsiak, hogy mit tudsz, és nem arra, mi az, amit nem
- Végzett szakemberként is számíthatsz a segítségünkre.